fredag 17. februar 2012

Malerier og kunstverk fra romantikken

Morgenstemning.

En fjord som renner gjennom idylliske omgivelser, i typiske romantiske farger som lyseblå, oransje og oransj-rød. Landskapet er besjelet og opplyst i farger som minner om soloppgang.
Kornstaur i måneskinn.

Korn som er formet som troll. Et veldig besjelet landskap med månen i typisk oransje farge i bakgrunnen. At månen er på vei opp gjør at landskapet skyggelegges i mørkere farger.

Slindebirken.
 
Et stort, overveldende vakkert tre i midten av idylliske omgivelser. Fargene brukt er typisk romantiske: oransj-gul og solnedgangs-oransje. Landskapet skyggelegges av fjellet i bakgrunnen.



 Vi kan lett se at disse bildene er malt i romantikkens tid grunnet at de dreier som et besjelet landskap, romantiske og idylliske omgivelser. Maleriene er malt på en måte så de skal overvelde følelsene til personen som ser maleriene.


Kilder og hvem som har malt maleriene:

Morgenstemning: http://www.kmag.no/kunst
Ukjent kunstner.

Kornstaur i måneskinn: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Theodor_Kittelsen_-_Kornstaur_i_m%C3%A5neskinn,_ca_1900_%28Stooks_of_Corn_in_Moonlight%29.jpg
Malt av Theodor Kittelsen.

Slindebirken: http://harriet.nasjonalmuseet.no/ukenskunstverk/index.php?showimage=28
Malt av Thomas Fernley.

Grunnloven på Eidsvoll 1814

På Eidsvoll i 1814 ble Kongeriket Norges Grunnlov vedtatt av Riksforsamlingen. Det skjedde på Eidsvoll, nærmere bestemt i Eidsvollbygningen den 16. mai 1814. Dagen etter, samtidig som Christian Fredrik ble valgt til konge i Norge, ble konstitusjonen datert og erklært fullført, selv om den ikke ble skrevet under før den 18. mai. Etter det som hadde vært en kortvarig krig med nabolandet Sverige ble Norge tvunget inn i en personalunion med Sverige. Grunnet Mossekonvensjonen av 14. august ble det til av Christian Fredrik abdiserte den 10. oktober. Stortinget reviderte da Grunnloven for å gjøre det mulig med unionen den 4. november.

Grunnloven i Norge var inspirert av USAs uavhengighetserklæring i 1776, den franske revolusjon i 1789 o.l. Grunnloven hadde tydelig blitt inspirert av idealene i opplysningstiden; særlig av Montesquieus lære om maktfordeling. Etter 1814 har dessuten Grunnloven blitt endret mange ganger.


Grunnlovsforsamlingen på Eidsvoll.

Kilde for bilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Eidsvoll_riksraad_1814.jpeg
Malt av Oscar Arnold Wergeland.

Tankekart over romantikken



Kilder for bilder:

http://snl.no/Brudeferden_i_Hardanger

http://no.wikipedia.org/wiki/Fil:Jean-Jacques_Rousseau_%28painted_portrait%29.jpg

fredag 10. februar 2012

Innledning

Hallo og velkommen.

Vi skal blogge om en viktig tid i Norges historie: romantikken. Vi skal reflektere og tenke over romantikken. Dette er en fagblogg som hører til i norskfaget. Vi legger også til relevante bilder av malerier, kunst og kjente personer fra romantikkens periode. Romantikken er en tideperiode full av følelser og lidenskap og begynte på 1800-tallet.

Stay tuned; det kan bli artig.






Henrik Wergeland. Et ikon i romantikken.


Kilde for bilde: http://snl.no/Henrik_Wergeland